måndag 17 april 2017

Om skatt på extrainkomster specifikt undersökningar

God fortsättning på Påsken 
 
Fick en kommentar om detta med inkomster på specifikt
undersökningspaneler.
En läsare av bloggaren har skickat till skattemyndigheterna förfrågan
om just undersökningspaneler och då specifikt paypal inkomster.
Men att komma upp i över 100 kr per panel om året är inte lätt.
Taget att i många paneler kommer du upp i 1 utbetalning om året.
För varje panel även om den är cint skött eller ram skött panel har en uppdragsgivare.
Det kan vara filmpanelen sf bio, damernas värld tidningen etc. 
För att inte tala om presentkorten man får.
Så kommer du inte upp i 100 kr per panel så är det ok om det inte finns i din inkomstuppgift(deklarationen). 
Kommer du inte upp i 1000 kr så gör inte utbetalaren ett avdrag med 30% 
och egenavgifter behövs inte betalas.
Behöver du få in pensionsinkomst jobba som en galning stoppa undan egenavgifter på 29 % av inkomsterna och redovisa rubbet, det är pensionsberäknat då. Kan faktiskt fungera som en liten extra tjänstepension för er som inte har.
Positivt 
Bra att veta för alla som gör undrsökningar.
Och passar på att tacka anonym för att ha vidarebefodrat brevet till min blogg:)


Här kommer brevet!
Jag hörde av mig till skatteverket för ett tag sedan angående inkomst genom marknadsundersökningar osv. (Jag frågade specifikt om PayPal)

Följande är skatteverkets svar.
"Hej,

Jag ber om ursäkt att det dröjt innan du fått svar på din fråga.

Får du ersättning för ditt utförda arbete på 100 kr eller mer från en och samma utbetalare under året ska utbetalaren lämna kontrolluppgift på den utbetalade ersättningen. Lämnas en kontrolluppgift kommer ersättningen förtryckas i din inkomstdeklaration.

Är ersättningen på 1000 kr eller mer från en och samma utbetalare ska skatteavdrag ske med 30 procent eftersom detta ses som en sidoinkomst och arbetsgivaravgifter ska betalas på ersättningen.

Har ingen kontrolluppgift lämnats ska du själv ta upp ersättningen i din inkomstdeklaration genom att lämna blanketten T1 - Inkomst av annan tjänst (SKV 2050). Den ska användas om du har haft inkomster av tjänst för vilka du själv ska betala egenavgifter eller särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Har du e-legitimation kan du välja att använda vår e-tjänst Inkomstdeklaration 1. Där kan du skapa bilagan elektroniskt.

Du får göra avdrag för kontanta utgifter som du haft i samband med utförandet av undersökningen. På det överskott som uppkommer betalar du skatt. Skattens storlek beror på den totala inkomst som du har under året. På det överskott som redovisas på blankett T1 (elektroniskt eller på papper) ska du betala en egenavgift på 28,97 procent. Det är motsvarighet till arbetsgivaravgift som en arbetsgivare betalar.

MVH, Per

2 kommentarer:

  1. Hej, om man endast får presentkort som betalning måste man då skriva det i deklarationen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej det bästa du kan göra är att fråga skattemyndigheterna. Här har du en sida som går igenom presentkort hos skattemyndigheten: https://www.skatteverket.se/funktioner/rattsinformation/arkivforrattsligvagledning/arkiv/stallningstaganden/aldre/ar/2005/stallningstaganden2005/13062859105111.5.2132aba31199fa6713e80001927.html

      Radera